luni, iunie 26, 2006

front rece


Navigand alene printre amintiri alese...

Dintr-o perioada in care hormonii clocoteau, mustatile mijeau, iar ideile crete legate de piercing-uri elaborate imi dadeau tarcoale ostentativ...

Mi-am adus aminte de un curs (mai mult sau mai putin) liber ales care invata pe cativa adolescenti mai norocosi cum sa recunoasca un front rece.

Heh... Frontul rece...

Si timp de cateva saptamani s-a tot tinut teoria ciclonului si anticiclonului, s-au enumerat formatiuni noroase insotite de fotografii si desene sugestive, s-au explicat notiuni de genul: adiabatica, gradient termic umed, gradient termic uscat, umiditate absoluta, umiditate relativa, punct de roua, etc.

Si ca orice sistem de invatamant care se respecta, a oferit cursantilor doar "caramizile" necesare elaborarii unei teorii un pic mai generale. Iar acum, 6 ani mai tarziu, sa vedem daca am inteles...

Datorita miscarii antiorare a aerului rece prins intr-un anticiclon (care de obicei ne pica noua, romanilor, direct in cap de la vecinii nordici), frontul rece propriu-zis il observam venind dinspre vest. Aerul caldicel si placut de la baza pamantului este antrenat intr-o miscare ascendenta, miscare in timpul careia concentratia relativa de frustrare creste spre limita superioara de 100%. Odata atins (iar ulterior depasit) punctul de roua, se produce fenomenul de condens, iar aversa nervoasa rezultata se abate fara mila asupra trecatorului surprins fara umbrela. Asupra calatorului care nu intelege ce se intampla acolo sus.

Poate daca incetezi sa te mai feresti sau sa te ascunzi de un fenomen atat de frumos, poate daca incerci sa intelegi o frantura din ordinea fireasca a lucrurilor si sa accepti aceasta "pedeapsa" a vremurilor ca pe un dar, iti vei schimba zambetul ironic cu unul cunoscator.

Poate ca uneori solutia il gaseste pe cercetator sau poate ca cercetatorul a fost pur si simplu lovit de trasnet si nu a mai apucat sa-si expuna concluzia. Orice e posibil.

Mi-am promis ca nu voi umbla vreodata cu o umbrela la mine. Poate scap doar ud, nu si trasnit.

Hai liberare! Hai ploaie!

Etichete: