marți, mai 08, 2007

Analogia

motto:
Though analogy is often misleading, it is the least misleading thing we have.

Samuel Butler

Analogia este o asemănare (parţială) între două sau mai multe noţiuni, situaţii, fenomene etc. O bună analogie pentru această noţiune ar fi potrivire.

Cu ce aş putea asemăna albastrul cerului sau galbenul florilor din acel câmp? Unde în mintea ta aş putea găsi oare o amintire destul de intensă şi de bine conturată pentru a-mi putea transmite trăirile pe care cuvintele cu sensul lor absolut sunt doar cârje?

Analogia, în forma ei brută, este cea mai simplă formă de credinţă. Se bazează pe faptul că tu şi eu avem un set de experienţe comune, similare, şi că putem folosi acest fapt pentru a emula trăirile celuilalt.

Scriu "te iubesc" şi mintea ta este deja la lucru, construind scenarii cu toate situaţiile posibile din propria experienţă care par relevante cuvintelor mele.

Iubirea este o analogie. Fericirea este o analogie. Teama, curiozitatea, sărutul, moartea, spirala, memoria. Scopul este o analogie. Scopul, cuvântul care ne sperie cel mai tare întrucât el este motivul pentru care ne trezim dimineaţa, pe care îl trăim, şi pe care nu-l putem potrivi.

Cerul era albastru, florile erau galbene, dar erau un astfel de albastru şi un astfel de galben încât să înţeleg că iubesc.

Dedicat celor destul de naivi să citească şi destul de maturi să potrivească.

Etichete:

1 Comentarii:

Blogger Unknown a spus...

cojile voastre de portocale au structura, miros si culoare in orice forma le prezentati ... frumos !

12:30 p.m.  

Trimiteți un comentariu

< Ύnapoi la portocale