sâmbătă, aprilie 29, 2006

despre catharsis


CÁTHARSIS* s.n. 1. (Lit.) Purificare a spiritului cu ajutorul artei prin participare intensă la fenomenul artistic. 2. (În psihanaliză) Efect terapeutic obţinut prin descărcarea unei trăiri refulate. [Scris şi: catarsis. – Pr.: -tar-] – Din fr. catharsis.

*conform DEX

foaia, dupa cum ti-ar putea povesti orce artist, poate fi extrem de periculoasa. daca nu vei fi atent(a) poate sa te taie. nu doare foarte tare, dar te va atentiona. este de genul feminin si trebuie tratata cu respect si atentie. suporta cateva stersaturi, unele chiar agresive, este dispusa sa-ti dea mai multe de "a doua sansa". dar daca insisti sa stergi de prea multe ori, suprafata ei va deveni poroasa si incapabila de a-ti mai suporta abuzurile pe care cu atata egoism le numesti arta. liniile pe care vei insista sa le tragi peste stersaturi vor fi strambe, iar daca vorbim de hasuri si umbre... fi pe pace.

Dar nu trebuie aruncata. Trebuie tinuta deoparte si sa iti aduca mereu aminte de ce se intampla cand tratezi creatia cu indiferenta.

Cat despre catharsis, ai putea spune ca este evadarea unui las, ca nu i-a iesit nimic in afara colii de hartie si ca se agata in cel mai jalnic mod de ultima reduta. Nu mai are absolut nimic in afara acelei coli si spera in salvare fara a avea nici cel mai mic respect de sine. Poate e adevarat.

Acum ia, te rog, creionul in mana (nu conteaza ca nu iese nimic, ridica-l doar) si incepi si plimba-l pe hartie. Apoi da-i umbre, adauga-i adancime. Si freaca in draci cu degetul peste gramajoara aia de grafit si da-i un sens. Ai insistat prea mult shi te-a fript foaia. Ai facut basica in varful degetului. Nu, nu esti inca salvat(a). Vei fi salvat numai cand iti vei da seama cat de dragi iti sunt toate taieturile de la foaie si toate basicile din varfurile degetelor.

Vei fi salvat(a) numai cand iti vei da seama ca dupa ce te frige si te doare buricul primului deget, mai ai inca noua.

Etichete: