Omul Bun şi rodul rău
motto: It's hard to know what is right, but once you know what is right, it's hard not to do it.
Omul Bun te ascultă cu ochii mari de parcă te aude cu pupilele şi îşi opreşte instinctiv respiraţia atunci când tragi aer în piept de parcă ţi-ar folosi aerul. Singurul scop care i-a fost predat - pentru că omul Bun s-a născut la şcoală - cum ziceam singurul scop care i-a fost predat este acela de a-i ajuta pe Ceilalţi. Singura lui bucurie este să se simtă apreciat şi, conform unui bun sofism, să se simtă util. Scopul lui în viaţă este aşadar să fie Bun, să fie Bun aşa cum i-a fost repetat şi cum a învăţat pe de rost de la nişte oameni care ştiu "mai Bine". Omul Bun crede cu ardoare în Bine.
Cum spuneam, omul Bun te aude, iar tu, minte visătoare, spui că ai vrea să îţi alinţi simţurile cu un fir de trandafir. Ce face subiectul nostru? Probabil ai ghicit, dă fuga în grădină, rupe primul fir înflorit de trandafir pe care îl găseşte, şi fuge înapoi la tine cu misiunea îndeplinită. Întâmplător era şi singurul fir rămas în grădină, sunt mai mulţi oameni Buni pe lume decât crezi. Respirând greu dar bucuros şi impacientat, ajunge la tine şi-ţi oferă rodul Bunătăţii lui. Tu mulţumeşti politicos cu un zâmbet nehotărât şi admiri floarea, de la petalele parfumate la tulpina sfâşiată. Ţi-ai dorit alintul unei senzaţii şi ai primit palma unei morţi inutile, frumos împachtată ce-i drept.
Omul Bun, o întrupare tare patetică a fiinţei umane, este motivul pentru care ceilalţi au inventat expresia "Pentru că aşa e Bine" şi au lipit-o cu meticulozitate pe toate regulile menite să descrie Binele.
Bine măcar că omul Bun va ajunge în Rai, sau cel puţin are mai multe şanse. Rău că omul Bun nu gândeşte destul de departe şi rodul său este adeseori frumos la coajă dar acru la gust. Asta este, nici măcar toate roadele lui Dumnezeu nu sunt coapte la minte.
Dacă vreun om Bun citeşte aceste rânduri, şi o va face pentru că sunt mai mulţi oameni Buni pe lume decât crezi, am o urare pentru el:
Să fii puţin mai neBun!
Etichete: Alexino
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu
< Înapoi la portocale